Migawki

EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików

EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików

 

Mikroorganizmy są istotami żywymi, które zasiedlają całą naszą
planetę i naprawdę na niej dominują. Pojawiły się jako pierwsze istoty
żywe i ze względu na swoją różnorodność i możliwości przystosowawcze
egzystują wszędzie w niezliczonej ilości i różnorodności.

Obecnie nauka poznała ok. 5000 bakterii i ok. 100 000 grzybów, jednak
jest to niewielka część istniejących rodzajów mikroorganizmów.
W związku z absolutną niemożliwością wyeliminowania „zarazków”
należałoby opracować sposób na ich pozytywne wykorzystanie.

 

I. Odkrycie technologii EM.

Odkrycie i nazwanie technologii EM zostało dokonane przez profesora
rolnictwa Uniwersytetu Ryukyu na Okinawie Teruo Higę. Profesor Higa opracował „ Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów” po 20 latach
badań. EM zaczęto stosować od r.1982 , kiedy to profesor w wyniku
swoich eksperymentów uzyskał potwierdzenie o nadzwyczajnych
efektach w rolnictwie, hodowli zwierząt i wielu innych dziedzinach
życia.

II. Mikroorganizmy w EM.

Do składu EM prof. Higa użył grup bakterii fotosyntezujących, bakterii
kwasu mlekowego, grzybów i drożdży. Mieszanka ta, kiedy tylko
otrzyma pożywienie natychmiast zaczyna wydzielać pożyteczne
substancje, takie jak witaminy, kwasy organiczne, minerały
i antyutleniacze.
Preparaty EM nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie.

III. W hodowli.

W hodowlach w/wym substancje stymulują odporność
i chronią zdrowie. Używane są również w profilaktyce chorób.
EM jest naturalnym środkiem wzbogacającym i stabilizującym mikroflorę przewodu pokarmowego gwarantującym właściwy przebieg
procesów trawienia.
Stymuluje odporność i powstrzymuje działanie bakterii chorobotwórczych.

Korzyści po zastosowaniu:

  1. Wzrost naturalnej odporności.

  2. Poprawa zdrowotności i kondycji.

  3. Ograniczenie chorób i upadków.

  4. Mniejszy udział leków w czasie chowu.

  5. Pełne wykorzystanie składników zawartych w paszy.

  6. Zwiększenie przyrostów masy ciała.

  7. Wzrost wskaźników produkcyjności.

 

Bardzo ważną zaletą EM jest zastosowanie w ściółkach
i podłożach klatek, wolier i zagród. Spryskane podłoża nie wydają
odoru lecz przyjemnie pachną zapachem zwierząt. Em niemal
likwiduje procesy gnilne, wiąże azot a tym samym likwiduje odór
z pomieszczeń naszych zwierząt. Ma to również zbawienne działanie
w likwidacji much w hodowli. Ponieważ po zastosowaniu EM nie ma
odoru z gnijącej masy moczu i kału- nie ma również much i innych niepożądanych insektów. Usuwane odchody wraz ze ściółką jako masa próchnicza świetnie nadaje się do wykorzystania na działce lub
w ogrodzie.

 

IV. Dystrybucja.

Profesor Higa powołał w r. 1994 organizację EMRO z siedzibą
w jego rodzinnym mieście Ginowan na Okinawie. W każdym kraju w którym dystrybucja EM osiąga pewne rozmiary jest tworzone lokalne biuro EMRO. W Polsce jest to Greenland Technologia EM z siedzibą w Trzciankach.
W Europie z powodzeniem stosuje się EM w Holandii, Niemczech,
Szwajcarii, Austrii, Czechach, Słowacji i wielu innych.

V. Wnioski.

W pisaniu tego artykułu posiłkowałem się książką Franza-Petera
Mau napisaną przy współpracy dyrektora ds. rolnictwa w rządzie
Nadrenii-Westfalii Ernesta Hammera „EM- Efektywne Mikroorganizmy
w domu i w ogrodzie dla lepszego wzrostu roślin i dla zdrowia”
oraz książką samego Teruo Higi ‘ Rewolucja w ochronie naszej planety”. Odbyłem spotkanie z pracownikami producenta i dystrybutora w Trzciankach. Kontaktowałem się również z ludźmi stosującymi EM w rolnictwie
i w hodowlach.

W końcu kupiłem EM do stosowania w hodowli, ogrodzie i u samego
siebie (ma zastosowanie dla ludzi). Po przeczytaniu książek jestem
pod ogromnym wrażeniem, a z analizy wynika bardzo logiczne i proste
działanie EM (oczywiście po odkryciu tj. 20 latach badań).
Po zaobserwowaniu wyników stosowania natychmiast o nich napiszę,
a chętnym proponuję lekturę książek (Trzcianki) lub zapraszam
do dyskusji na naszym forum.
 
Start arrow Regulamin
Wpływ stresu i strachu na zdrowie królików
Redaktor: Stefan   
26.10.2008.
Wpływ stresu i strachu na stan zdrowia królików.
    Strach i stres są bardzo ważnymi czynnikami wpływającymi  na stan zdrowia królików. Zwierzęta te znacznie szybciej reagują na wspomniane czynniki, niż np. na ból. Wyczuwalność niebezpieczeństwa jest natychmiast przekazywana do rdzenia nadnerczy co prowadzi do uwolnienia adrenaliny , która pobudza reakcję alarmową.  W wyniku tych zmian następuje przyspieszenie skurczów serca a tym samym podniesienie ciśnienia krwi, wzrasta wentylacja płuc.
Krew zostaje skierowana głównie do układów odpowiedzialnych za sytuacje alarmowe tj. mózgu, serca i kończyn, natomiast w znacznie mniejszym stopniu do pozostałych układów tj. płciowego, moczowego i pokarmowego.
Motoryka przewodu pokarmowego ulega zahamowaniu, następuje zachwianie równowagi drobnoustrojów w jego końcowym odcinku. Znacznemu zużyciu ulegają rezerwy energetyczne wątroby.
Wszystkie te zmiany wynikające m.in. z niedokrwienia w/wym układów prowadzą do powstania biegunki, zapalenia jelit i enterotoksemii (choroba zakaźna wywołana przez bakterie beztlenowe).
    Z powyższych powodów należy w miarę możliwości unikać sytuacji stresowych, które u królików występują bardzo często. W pobliżu hodowli nie powinno być psów, kotów, gryzoni. Odwiedzający nasze króliki powinni być poinstruowani o sposobie zachowania się w rejonie klatek bądź zagród. Przy zakupie nowych zwierząt z pewnego źródła należałoby zabrać odrobinę ściółki, by królik w nowym miejscu poczuł znajomy zapach.
W wypadku wystąpienia sytuacji stresowych należy zapewnić dostęp do pokarmu zawierającego włókno, które pobudza motorykę jelit.
                                Stefan

Do opracowania tematu wykorzystałem dane z książki Choroby Królików, pod redakcją naukową prof. Krzysztofa Kostro i prof. Zdzisława Glińskiego.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Imieniny

18 Października 2017
Środa
Imieniny obchodzą:
Julian, Łukasz, René
Do końca roku zostało 75 dni.
© 2017 Królikarz Polski ::
- www.krolikarzpolski.pl -