Migawki

Ogólne zasady żywienia królików
Króliki należą do zwierząt roślinożernych. Układ pokarmowy jest przystosowany do bardzo dobrego wykorzystania substancji zawartych w podawanych paszach roślinnych.
W warunkach naturalnych króliki same regulują sobie rodzaj i dawkę pokarmu, uwzględniając stan fizjologiczny lub wiek. Gdy brakuje pokarmu zmieniają miejsca bytowania. W warunkach fermowych nasze zwierzęta zdane są na człowieka. W wyniku powstania wielu ras (w tym szczególnie mięsnych) , żywienie uległo komercjalizacji i jednym z podstawowych kryteriów jest otrzymanie jak największych przyrostów, miotów – przy jak największej opłacalności hodowli czy chowu. Nieco inna specyfika powinna obowiązywać w hodowlach królików rasowych, gdzie stosowane są odmienne kryteria. Hodowcy dążą do uzyskania u swoich podopiecznych pięknej okrywy włosowej, budowy najbardziej zbliżonej do wzorca czy barw wzorcowych. Jednak u jednych i drugich ważne są koszty utrzymania i aby zachować proporcje między uzyskaniem dobrych wyników a jakością musimy wprowadzać zbilansowane dawki żywieniowe. Normy żywieniowe określają ogólną energię i udział składników odżywczych oraz witamin, makro i mikroelementów.
Pokarm ma zapewnić zwierzętom zaspokojenie podstawowych potrzeb energetycznych organizmu jak również dostarczyć materiałów budulcowych dla potrzeb wzrostu. Królik pobiera średnio pokarm 70-80 razy na dobę w dawkach po 2-8 g.  W ciągu doby, w okresie intensywnego wzrostu króliki pobierają do 5% masy ciała granulatu i do 10% masy ciała wody. W tym okresie stosunek przyrostu masy ciała do pobieranego pokarmu powinien wynosić 1:3.
W skład paszy wchodzą ; węglowodany, białka, tłuszcze i sole mineralne. Stosunek ilościowy powinien odpowiednio wynosić- 5:2:1:1.
Podawana pasza to sucha masa i woda. Sucha masa w podawanych paszach ma odpowiednio wartości; 80-95% w ziarnach zbóż, śrut zbożowych i suszu z roślin, 20-25% w okopowych i 15% w zielonkach. W suchej masie zawarte są związki organiczne i mineralne. Do organicznych należą  związki azotowe i bezazotowe. Do azotowych zaliczamy; białka, amidy (niebiałkowe), witaminy i biokatalizatory. Do bezazotowych zaliczamy; węglowodany i tłuszczowce.
Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe jest zróżnicowane i zależy od  wieku, stanu fizjologicznego, masy, warunków higienicznych oraz intensywności i sposobu użytkowania. W normach żywieniowych podaje się wartości zapotrzebowania na energię metaboliczną mierzoną w kilokaloriach (kcal) lub kilodżulach (kJ).
Zapotrzebowanie energetyczne bez względu na rasę dorosłych królików w stanie spoczynku płciowego jest różne i wynosi odpowiednio; dla 2 kg masy ciała- 987 kJ, dla 3,5 kg- 1330kJ i dla 5 kg- 1841 kJ.  Jeżeli przyjmiemy, że wartości te stanowią 100% dawki żywieniowej to w różnych stanach rozpłodu dawki te wynoszą:
- samce użytkowane intensywnie- 125%,
- samice w I połowie ciąży- 125%,
- samice w II połowie ciąży- 150%,
- samice w okresie odchowu młodych- 200%,
- samice w okresie odchowu młodych i ciąży- 400%.
Białko- młode króliki wykorzystują do wszystkich procesów życiowych, (budowa tkanek w okresie wzrostu), dorosłe do odnowy tkanek i sierści, prawidłowego przebiegu trawienia i gospodarki hormonalnej oraz wytwarzania enzymów, mleka, nasienia. Białko jest pobierane z roślin oraz z koncentratów paszowych z udziałem aminokwasów syntetycznych. Spośród 21 znanych aminokwasów króliki muszą otrzymywać 10; walinę-0,7%; leucynę-1,05%; izoleucynę-0,6%; metioninę-0,6%; lizynę-0,65%; treoninę-0,55%; tryptofan-0,18%; argininę-0,8%; histydynę- 0,35%; fenyloalaninę+ tyrozynę- 1,2%. Aminokwasem limitującym jest metionina z której syntezuje się cystyna i cysteina. Te ważne  aminokwasy siarkowe są składnikami w tworzeniu i wymianie okrywy włosowej.  Największe ilości metioniny są w strączkowych, łubinie, rzepaku, drożdżach, śrucie rzepakowej i sojowej poekstrakcyjnej. Strawność białka wynosi średnio 75% jednak każde zwiększenie udziału włókna o 1% powoduje zmniejszenie strawności białka o 1,45%. Zapotrzebowanie na białko wynosi 14-18% białka strawnego w dawce dziennej pokarmowej.
Tłuszcz – jest największym dostarczycielem energii i głównie pochodzi z metabolizmu węglowodanów. 1 g tłuszczu daje 38-39 kJ energii, a ponadto jest rozpuszczalnikiem witamin A,D,E,K. Zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi  4-8% tłuszczu surowego w zależności od użytkowania płciowego.
Włókno – jest najtrudniej strawnym składnikiem pokarmowym. Stanowi ono balast, pobudza wydzielanie soków trawiennych, motorykę przewodu pokarmowego, sprzyja rozwojowi bakterii niezbędnych w woreczku robaczkowym i jelicie ślepym, poprawia strukturę pokarmu. Strawność włókna określa się na 12-22% w zależności od rodzaju paszy (najmniejsza- słoma, trawy; największa-motylkowe, strączkowe). Zapotrzebowanie na włókno to 12-15%.
Węglowodany (pozostałe) – w tej grupie znajdują się związki bezazotowe takie jak; cukry proste, dwucukry, gumy, celuloza i skrobia. Najważniejsza jest tu skrobia pochodząca głównie ze zbóż skarmianych w postaci ziarna jak również stanowiących składnik pasz granulowanych. Strawność węglowodanów wynosi 70-90%.  Wykorzystywane są do zaspokajania potrzeb energetycznych, a ich nadmiar odkładany jest jako tłuszcz w tkance tłuszczowej i glikogen w wątrobie.
Sole mineralne- są to pierwiastki występujące w dawkach pokarmowych jako związki nieorganiczne. Dzielimy je na; makroelementy- w organizmie w ilości powyżej 0,01% ( wapń, sód, potas, magnez, chlor, siarka i fosfor) i mikroelementy- w organizmie poniżej 0,01% ( żelazo, kobalt, miedź, mangan, cynk, jod, fluor, molibden, selen). Wszystkie pierwiastki mają duże znaczenie w przebiegu procesów życiowych królików , dlatego też muszą być stale obecne w paszy i wodzie do picia.
Witaminy- są bardzo ważnymi składnikami paszy jednak ich niedobór jak i nadmiar są groźne dla zdrowia królików.
Woda- organizm królika składa się w około 70% z wody. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania. Utrata 0,1 zawartości wody przez organizm powoduje śmierć zwierzęcia z odwodnienia. Przyjmuje się, że królik powinien pić 0,1 l wody na kg masy ciała, jednak najbezpieczniej jest zapewnić stały dostęp do wody. Samice karmiące mogą wypić do 4,0 l wody dziennie.
 
Start arrow Regulamin
Zdrowe króliki- powodzenie w hodowli
Redaktor: Stefan   
07.12.2008.
    Zdrowie królików zapewnia powodzenie w hodowli, daje możliwość chowu zwierząt o bardzo dobrych walorach użytkowych i rasowych zakodowanych genetycznie.
W swoich hodowlach popełniamy jednak wiele błędów, które mają istotny wpływ na odporność wrodzoną i nabytą a w konsekwencji prowadzą do niepowodzeń w stadach.
Zasadniczymi warunkami zdrowia królików są; higiena utrzymania, właściwe odżywianie i dobre warunki środowiskowe. Z chwilą, gdy zdecydowaliśmy się na hodowlę musimy z całą odpowiedzialnością szybko i skutecznie reagować na wszelkie oznaki chorobowe, zorganizować tak pomieszczenia by było jak najmniejsze zagęszczenie klatek.
Najpewniejszym sposobem jest działanie profilaktyczne. Hodowca musi zapewnić czystość w obrębie fermy- w warunkach złych większość zarazków przybiera bardziej zjadliwe formy. Należy dbać o dezynfekcję pomieszczeń i sprzętu używanego w chowie królików, tępić potencjalnych nosicieli zarazków (myszy, szczury), stosować kwarantannę zwierząt nowo nabytych. Choroba to naruszenie równowagi pomiędzy osobnikiem a otaczającym go światem, która eliminuje możliwość przetrwania w danym środowisku. Do najczęściej spotykanych objawów chorobowych należy zaliczyć: brak apetytu, nastroszenie sierści, niezborność ruchów, nieruchliwość, biegunka, wycieki z nosa, uszu, narządów moczowo-płciowych, oczu, obrzęki, wrzody, zmiany barwy i konsystencji kału, zaparcia, nadmierne wychudzenie, kaszel i paraliż kończyn. Bywają upadki bezobjawowe, które powinny być zbadane w placówkach weterynaryjnych.
Choroby dzielimy na zakaźne i niezakaźne. Zakaźne to choroby wywołane przez drobnoustroje chorobotwórcze tj. bakterie, wirusy i riketsje. Występują też choroby inwazyjne wywoływane przez pasożyty wewnętrzne lub zewnętrzne.
Choroby niezakaźne to różnego rodzaju schorzenia układów i narządów, zatrucia, zaburzenia przemiany materii.
Podsumowując, zdrowie naszych zwierząt należy utrzymywać poprzez:
        - dobre utrzymanie i żywienie królików,
        - eliminowanie źródeł infekcji,
        - szczepienia ochronne,
        - uodparnianie naturalne.
Do szczepionek produkowanych w naszym kraju należą:
                        -Cunivac- przeciw pomorowi,
                        -Cunipastivac- przeciw pasterelozie,
                        -Myxovac- przeciw myksomatozie.
Wielu hodowców stosuje szczepionki sprowadzane z Czech i Słowacji.
Stosując szczepienia ochronne doprowadzamy do wytwarzania przez organizm królika przeciwciał dzięki, którym nabywa on odporność skierowaną przeciwko danym czynnikom chorobotwórczym.
W hodowli królików rasowych podstawową praktyką jest udział w wystawach oraz kupno i sprzedaż zwierząt.
Normą zachowania w pierwszym przypadku powinno być oddzielne trzymanie zwierząt „wystawowych” i stada podstawowego. W wypadku, gdy jest to niemożliwe ze względu na brak powierzchni, należy zwierzęta po wystawie poddać 14-21 dniowej kwarantannie.
W obrocie królikami (kupno, sprzedaż) musimy zwracać uwagę na zdrowie zwierząt.
Zdrowy królik posiada następujące wskaźniki fizjologiczne:
    - temperatura ciała  - 38,3-39,5 ºC
    - liczba oddechów na 1 min  - 32-60
    - ilość powietrza wdychanego w czasie 1 min(l)  - 0,37-1,14
    - puls na 1 min    - dorosłe  - 120-330
                                - noworodki  - 220
    - ciśnienie krwi dorosłych (mm Hg)  - 80/100
    - ilość krwi na 1 kg masy ciała (ml)  - 55-57.
Kupując lub sprzedając królika musimy zwracać uwagę na jego stan zdrowia.
W ocenie obserwujemy: żywotność (ruchliwość), oczy powinny być czyste, okrągłe bez objawów łzawienia, nie może nic cieknąć z nosa, otwór nosowy nie może być zaklejony, łapki przednie suche, królik nie może sapać, kichać, kaszleć, uszy czyste, bez woskowiny lub pasożytów, skóra musi mieć normalny kolor, na włosach i na skórze nie może być oznak pasożytów, okolica odbytu sucha, bez zaschniętych odchodów, okrywa włosowa gładka, błyszcząca przylegająca do ciała ( z wyjątkiem królików angorskich i lisich oraz reksów), nie może być sfilcowań, wytarć lub łysin, właściwy stan uzębienia.
    Króliki to stworzenia dla, których klatki, zagrody czy wybiegi nie są naturalnym terenem bytowania. Hodując te piękne zwierzęta musimy zadbać o stworzenie im jak najlepszych warunków zarówno bytowych jak i zdrowotnych. To nasz najważniejszy obowiązek, a jednocześnie warunek powodzenia w hodowli. Obowiązkiem również jest odpowiedzialny obrót królikami. Dbając o swoje stado musimy dawać gwarancję zdrowego obrotu nabywcom.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Imieniny

4 Sierpnia 2015
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Alfred, Arystarch,
Dominik, Maria,
Mironieg, Protazy
Do końca roku zostało 150 dni.
© 2015 Królikarz Polski ::
- www.krolikarzpolski.pl -