Migawki

Adaptacja i aklimatyzacja królików
Hodowla królików wiąże się z okresowymi napływami osobników z innych stad. Sprzedajemy zwierzęta. Ruchy migracyjne w celu polepszenia i odświeżenia stada zarodowego wywołują temat adaptacji i aklimatyzacji.
Adaptacja jest zdolnością przystosowywania się organizmu do nowego środowiska zewnętrznego, jest wstępem do aklimatyzacji. Reakcje behawioralne, fizjologiczne i inne mają na celu zneutralizowanie niekorzystnych zmian nowego środowiska a  warunkuje je genotyp królika. Najbardziej zauważalna jest adaptacja  fizjologiczna polegająca na przystosowaniu się do nowego pokarmu, nowych metod utrzymania. Czasami powoduje to zmiany w wytworzeniu nowych układów enzymów trawiennych. Zmiany w utrzymaniu powodują np. zmianę okrywy włosowej lub nowe zachowania termoregulacyjne w związku z ustawieniem klatek na zewnątrz a nie w pomieszczeniach;  zmiana z trzymania na podłożu z siatek, na głęboką ściółkę Ważna jest adaptacja psychologiczna. Polega ona na wytworzeniu nowych odruchów warunkowych w związku ze zmianą personelu obsługującego i zachowań na nowej fermie. Prawidłowa adaptacja to wytworzenie korzystnych interakcji  między genotypem zwierząt a czynnikami środowiskowymi nowego otoczenia. Praktyka pokazuje, że zwierzęta zakupione- w nowym środowisku nie zawsze wykazują wysokie wartości hodowlane dlatego ważną rolę ma hodowca i jego obserwacje, które w znacznym stopniu mogą skrócić okres adaptacyjny.
 
Start arrow Artykuły arrow EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików
EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików
Redaktor: Stefan   
30.09.2008.

EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików

 

Mikroorganizmy są istotami żywymi, które zasiedlają całą naszą
planetę i naprawdę na niej dominują. Pojawiły się jako pierwsze istoty
żywe i ze względu na swoją różnorodność i możliwości przystosowawcze
egzystują wszędzie w niezliczonej ilości i różnorodności.

Obecnie nauka poznała ok. 5000 bakterii i ok. 100 000 grzybów, jednak
jest to niewielka część istniejących rodzajów mikroorganizmów.
W związku z absolutną niemożliwością wyeliminowania „zarazków”
należałoby opracować sposób na ich pozytywne wykorzystanie.

 

I. Odkrycie technologii EM.

Odkrycie i nazwanie technologii EM zostało dokonane przez profesora
rolnictwa Uniwersytetu Ryukyu na Okinawie Teruo Higę. Profesor Higa opracował „ Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów” po 20 latach
badań. EM zaczęto stosować od r.1982 , kiedy to profesor w wyniku
swoich eksperymentów uzyskał potwierdzenie o nadzwyczajnych
efektach w rolnictwie, hodowli zwierząt i wielu innych dziedzinach
życia.

II. Mikroorganizmy w EM.

Do składu EM prof. Higa użył grup bakterii fotosyntezujących, bakterii
kwasu mlekowego, grzybów i drożdży. Mieszanka ta, kiedy tylko
otrzyma pożywienie natychmiast zaczyna wydzielać pożyteczne
substancje, takie jak witaminy, kwasy organiczne, minerały
i antyutleniacze.
Preparaty EM nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie.

III. W hodowli.

W hodowlach w/wym substancje stymulują odporność
i chronią zdrowie. Używane są również w profilaktyce chorób.
EM jest naturalnym środkiem wzbogacającym i stabilizującym mikroflorę przewodu pokarmowego gwarantującym właściwy przebieg
procesów trawienia.
Stymuluje odporność i powstrzymuje działanie bakterii chorobotwórczych.

Korzyści po zastosowaniu:

  1. Wzrost naturalnej odporności.

  2. Poprawa zdrowotności i kondycji.

  3. Ograniczenie chorób i upadków.

  4. Mniejszy udział leków w czasie chowu.

  5. Pełne wykorzystanie składników zawartych w paszy.

  6. Zwiększenie przyrostów masy ciała.

  7. Wzrost wskaźników produkcyjności.

 

Bardzo ważną zaletą EM jest zastosowanie w ściółkach
i podłożach klatek, wolier i zagród. Spryskane podłoża nie wydają
odoru lecz przyjemnie pachną zapachem zwierząt. Em niemal
likwiduje procesy gnilne, wiąże azot a tym samym likwiduje odór
z pomieszczeń naszych zwierząt. Ma to również zbawienne działanie
w likwidacji much w hodowli. Ponieważ po zastosowaniu EM nie ma
odoru z gnijącej masy moczu i kału- nie ma również much i innych niepożądanych insektów. Usuwane odchody wraz ze ściółką jako masa próchnicza świetnie nadaje się do wykorzystania na działce lub
w ogrodzie.

 

IV. Dystrybucja.

Profesor Higa powołał w r. 1994 organizację EMRO z siedzibą
w jego rodzinnym mieście Ginowan na Okinawie. W każdym kraju w którym dystrybucja EM osiąga pewne rozmiary jest tworzone lokalne biuro EMRO. W Polsce jest to Greenland Technologia EM z siedzibą w Trzciankach.
W Europie z powodzeniem stosuje się EM w Holandii, Niemczech,
Szwajcarii, Austrii, Czechach, Słowacji i wielu innych.

V. Wnioski.

W pisaniu tego artykułu posiłkowałem się książką Franza-Petera
Mau napisaną przy współpracy dyrektora ds. rolnictwa w rządzie
Nadrenii-Westfalii Ernesta Hammera „EM- Efektywne Mikroorganizmy
w domu i w ogrodzie dla lepszego wzrostu roślin i dla zdrowia”
oraz książką samego Teruo Higi ‘ Rewolucja w ochronie naszej planety”. Odbyłem spotkanie z pracownikami producenta i dystrybutora w Trzciankach. Kontaktowałem się również z ludźmi stosującymi EM w rolnictwie
i w hodowlach.

W końcu kupiłem EM do stosowania w hodowli, ogrodzie i u samego
siebie (ma zastosowanie dla ludzi). Po przeczytaniu książek jestem
pod ogromnym wrażeniem, a z analizy wynika bardzo logiczne i proste
działanie EM (oczywiście po odkryciu tj. 20 latach badań).
Po zaobserwowaniu wyników stosowania natychmiast o nich napiszę,
a chętnym proponuję lekturę książek (Trzcianki) lub zapraszam
do dyskusji na naszym forum.
 
« poprzedni artykuł

Imieniny

21 Stycznia 2018
Niedziela
Imieniny obchodzą:
Agnieszka, Epifani,
Jarosław, Jarosława,
Jerosława, Marcela
Do końca roku zostało 345 dni.
© 2018 Królikarz Polski ::
- www.krolikarzpolski.pl -