Migawki

Kokcydioza
Kokcydioza jest chorobą inwazyjną wywołaną przez pierwotniaki. U królików przebiega w formie jelitowej i wątrobowej. Z jej powodu następują znaczne zahamowania przyrostów masy ciała i liczne upadki.
Kokcydioza występuje najczęściej u królików w wieku 1-3 miesięcy w okresie odsadzania. Młodsze króliki nie chorują chyba, że ma miejsce bardzo słaba odporność immunologiczna.
Szczególnie niebezpieczny jest okres letnio- jesienny, który sprzyja inwazjom choroby.
Przyczynami rozwoju choroby są:
- nieodpowiednie warunki hodowlane (duże zagęszczenie zwierząt, stres, głęboka i wilgotna ściółka, lite podłoże, brak wentylacji, przegrzanie, zbyt rzadkie czyszczenie i dezynfekcja),
- niewłaściwe żywienie (nagła zmiana paszy, braki mineralno-witaminowe[wit.A i K], pasza wysokobiałkowa przy braku odpowiedniej ilości włóknika),
- długotrwałe infekcje współistniejące z chorobą.
Głównym źródłem zakażenia są zwierzęta chore, a współistniejącym mogą być ptaki, muchy, szczury. Działanie kokcydii polega na niszczeniu nabłonka jelit, śródbłonka naczyń krwionośnych i uwalnianiu toksycznych produktów przemiany materii co w wyniku jest przyczyną zakażeń wewnątrzustrojowych.
Przebieg choroby zależy od patogenności gatunków oocyt inwazyjnych. W wypadku choroby spowodowanej przez gatunki wysoce patogenne występuje biegunka o dużym nasileniu i duży wskaźnik śmiertelności. W przebiegu mniej patogennym ma miejsce biegunka o mniejszym nasileniu, brak jest zejść śmiertelnych. Kokcydioza może mieć miejsce również w formie bezobjawowej przy przejściowych spadkach masy ciała.
W warunkach ferm możliwość rozpoznania istnieje tylko w formie jelitowej kokcydiozy. Forma wątrobowa możliwa jest do rozpoznania jedynie pośmiertnie.
Rozpoznanie następuje przy stwierdzeniu występowania biegunki w 4-6 dniu od zarażenia, której nasilenie największe obserwujemy w 8-10 dniu. Kał jest śluzowo-wodnisty.
Następuje brak łaknienia, osłabienie, odwodnienie. Widzimy zmatowienie i nastroszenie włosów, wzdęcia, powiększenie powłok brzusznych.
Kokcydioza w rozpoznaniu organoleptycznym może być mylona z kolibakteriozą, chorobą Tyzzera, oraz infekcjami rotawirusowymi i beztlenowcowymi. Ostateczne rozpoznanie gwarantuje badanie laboratoryjne.
W zwalczaniu kokcydiozy najbardziej skuteczne są: sulfadimetoksyna, sulfachinoksalina, sulfadimerazina oraz nitrofurany.
Sulfonamidy są najbardziej skuteczne w zwalczaniu choroby, natomiast nitrofurany w zapobieganiu. Niewskazane jest podawanie sulfonamidów z pirymetaminą i diawerdyną ze względu na ciężkie uszkodzenia płodów, nerek i układu krwiotwórczego. W celu zapobieżenia współistniejących zakażeń należy podawać z wodą do picia neomycynę, kolimyksynę i tetracykliny.
Praktycznie wszystkie króliki zarażone są w pewnym stopniu kokcydiami. Wyjątkiem są zwierzęta otrzymujące paszę z kokcydiostatykiem. Po długotrwałym stosowaniu tego samego kokcydiostatyku mogą powstać tzw. szczepy oporne. Dobrze byłoby zmienić kokcydiostatyk. W Polsce dopuszczone są dwa kokcydiostatyki: Kokcisan12%( salinomycyna) i Cycostat 66 ( robenidyna).
 
Start arrow Stowarzyszenie HKRiPO arrow Artykuły arrow EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików
EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików
Redaktor: Stefan   
30.09.2008.

EM- Technologia Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli królików

 

Mikroorganizmy są istotami żywymi, które zasiedlają całą naszą
planetę i naprawdę na niej dominują. Pojawiły się jako pierwsze istoty
żywe i ze względu na swoją różnorodność i możliwości przystosowawcze
egzystują wszędzie w niezliczonej ilości i różnorodności.

Obecnie nauka poznała ok. 5000 bakterii i ok. 100 000 grzybów, jednak
jest to niewielka część istniejących rodzajów mikroorganizmów.
W związku z absolutną niemożliwością wyeliminowania „zarazków”
należałoby opracować sposób na ich pozytywne wykorzystanie.

 

I. Odkrycie technologii EM.

Odkrycie i nazwanie technologii EM zostało dokonane przez profesora
rolnictwa Uniwersytetu Ryukyu na Okinawie Teruo Higę. Profesor Higa opracował „ Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów” po 20 latach
badań. EM zaczęto stosować od r.1982 , kiedy to profesor w wyniku
swoich eksperymentów uzyskał potwierdzenie o nadzwyczajnych
efektach w rolnictwie, hodowli zwierząt i wielu innych dziedzinach
życia.

II. Mikroorganizmy w EM.

Do składu EM prof. Higa użył grup bakterii fotosyntezujących, bakterii
kwasu mlekowego, grzybów i drożdży. Mieszanka ta, kiedy tylko
otrzyma pożywienie natychmiast zaczyna wydzielać pożyteczne
substancje, takie jak witaminy, kwasy organiczne, minerały
i antyutleniacze.
Preparaty EM nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie.

III. W hodowli.

W hodowlach w/wym substancje stymulują odporność
i chronią zdrowie. Używane są również w profilaktyce chorób.
EM jest naturalnym środkiem wzbogacającym i stabilizującym mikroflorę przewodu pokarmowego gwarantującym właściwy przebieg
procesów trawienia.
Stymuluje odporność i powstrzymuje działanie bakterii chorobotwórczych.

Korzyści po zastosowaniu:

  1. Wzrost naturalnej odporności.

  2. Poprawa zdrowotności i kondycji.

  3. Ograniczenie chorób i upadków.

  4. Mniejszy udział leków w czasie chowu.

  5. Pełne wykorzystanie składników zawartych w paszy.

  6. Zwiększenie przyrostów masy ciała.

  7. Wzrost wskaźników produkcyjności.

 

Bardzo ważną zaletą EM jest zastosowanie w ściółkach
i podłożach klatek, wolier i zagród. Spryskane podłoża nie wydają
odoru lecz przyjemnie pachną zapachem zwierząt. Em niemal
likwiduje procesy gnilne, wiąże azot a tym samym likwiduje odór
z pomieszczeń naszych zwierząt. Ma to również zbawienne działanie
w likwidacji much w hodowli. Ponieważ po zastosowaniu EM nie ma
odoru z gnijącej masy moczu i kału- nie ma również much i innych niepożądanych insektów. Usuwane odchody wraz ze ściółką jako masa próchnicza świetnie nadaje się do wykorzystania na działce lub
w ogrodzie.

 

IV. Dystrybucja.

Profesor Higa powołał w r. 1994 organizację EMRO z siedzibą
w jego rodzinnym mieście Ginowan na Okinawie. W każdym kraju w którym dystrybucja EM osiąga pewne rozmiary jest tworzone lokalne biuro EMRO. W Polsce jest to Greenland Technologia EM z siedzibą w Trzciankach.
W Europie z powodzeniem stosuje się EM w Holandii, Niemczech,
Szwajcarii, Austrii, Czechach, Słowacji i wielu innych.

V. Wnioski.

W pisaniu tego artykułu posiłkowałem się książką Franza-Petera
Mau napisaną przy współpracy dyrektora ds. rolnictwa w rządzie
Nadrenii-Westfalii Ernesta Hammera „EM- Efektywne Mikroorganizmy
w domu i w ogrodzie dla lepszego wzrostu roślin i dla zdrowia”
oraz książką samego Teruo Higi ‘ Rewolucja w ochronie naszej planety”. Odbyłem spotkanie z pracownikami producenta i dystrybutora w Trzciankach. Kontaktowałem się również z ludźmi stosującymi EM w rolnictwie
i w hodowlach.

W końcu kupiłem EM do stosowania w hodowli, ogrodzie i u samego
siebie (ma zastosowanie dla ludzi). Po przeczytaniu książek jestem
pod ogromnym wrażeniem, a z analizy wynika bardzo logiczne i proste
działanie EM (oczywiście po odkryciu tj. 20 latach badań).
Po zaobserwowaniu wyników stosowania natychmiast o nich napiszę,
a chętnym proponuję lekturę książek (Trzcianki) lub zapraszam
do dyskusji na naszym forum.
 
« poprzedni artykuł

Imieniny

24 Stycznia 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Chwalibóg, Felicja,
Mirogniew, Rafał,
Rafaela, Tymoteusz
Do końca roku zostało 342 dni.
© 2018 Królikarz Polski ::
- www.krolikarzpolski.pl -