|
Dokumentacja hodowlana |
| Autor |
Wiadomość |
mdk3000
Hodowca
|
Wysłany: 2010-07-26, 08:25 Dokumentacja hodowlana
|
|
|
W regulaminie znakowania jest określone iż m.in. do dokumentacji hodowlanej są karty hodowlane lub księgi hodowlane – od których się już odchodzi.
Czy jak ktoś posiada taką księgi hodowlane, na rodowodzie może zaznacza iż kartę rodowodową wypełniłem na podstawie: rejestru królików w księdze hodowlanej. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
 |
Stefan
Administrator TU, Z, Hm
Wiek: 61 Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 411 Skąd: Chodel, lubelskie
|
Wysłany: 2010-07-27, 20:37
|
|
|
| W różnych Związkach jest to praktykowane w różny sposób. U nas w Stowarzyszeniu rejestr królików prowadzi rejestrator, natomiast rodowody wystawia hodowca w zależności od potrzeb, oczywiście tylko dla królików wcześniej zarejestrowanych. Dokumentację w hodowli należy prowadzić taką jaka pozwala na najlepszą kontrolę stada hodowcy. Są różne wzory w necie. Rodowód królika powinien zawierać dane rodziców i co najmniej dziadków. Rodowód dostaje królik zatatuowany- rodzice jego również muszą mieć tatuaże. W przypadku hodowcy nie należącego do Związku rodowód nie może być wystawiany. |
_________________ pozdrawiam
Stefan |
|
|
|
 |
mdk3000
Hodowca
|
Wysłany: 2010-07-27, 21:35
|
|
|
Chodzi mi o kwestionariusz KZHK, tam jest opcja odnośnie sposobu wypełnienia karty rodowodowej; KZHK nie prowadzi księgi hodowlanej i stąd moje pytanie.
Kiedyś stosowanym sposobem prowadzenie dokumentacji były księgi hodowlane (proszę nie mylić z księgo hodowlaną prowadzoną przez związki), wymagają większej pracy ale dają większą kontrole. |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
 |
|
|