Portal joomla Królikarz Polski
Forum poświęcone hodowli królików

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Portal KrólikarzStrona Główna  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Początki mojej hodowli kicaków
Autor Wiadomość
zielik93 

Wysłany: 2010-07-28, 17:37   Początki mojej hodowli kicaków

Witam mam na imię Łukasz i mam 17 lat . Mam zamiar rozpocząć hodowlę króliczków. Dawniej miałem 4pary w tym parkę Olbrzyma belgijsieko. Teraz mam parke szaraczków niewiem dokładnie co to za rasa ale są ładniutkie. Myślę aby dokupić jeszcze parkę jakis białych albo łaciatych i parkę Belgijskiego. Nie chce inwestować w rasowe bo na Allegro są one bardzo drogie. A u mnie na takim ryneczku królik sprzedają za 15zł rasy sredniej. Interesuje mnie jaką szczepionką szczepić maluchy na pomór i na myko? W jakich klatkach trzymacie kicaki? Bo zamierzam porobić jakieś.

Ewa-Anna 

Wysłany: 2010-07-28, 19:42   

Witaj, spróbuj poszukać dokładniej na forum i stronie potrzebnych Ci informacji.

Jeśli lepiej przeanalizuje się wszystkie za i przeciw to czasem lepiej wydać 2, czy 3 razy więcej za króliki nawet jeśli trzyma się je tylko hobbystycznie. Rynek, gdzie nie znasz sprzedawcy (bo raczej nie jest hodowcą przez duże "H") nie jest dobrym miejscem do nabywania zwierząt. Więcej można stracić niż zyskać. Zazwyczaj są to zwierzęta przemieszane, niewiadomego pochodzenia czasami chore. Lepiej poszukać kogoś w okolicy kto hoduje porządne zwierzęta.

O szczepieniach przeczytasz w dziale Profilaktyka i leczenie chorób http://krolikarzpolski.pl...b007f148ecf7c8a
Klatki to temat poruszany w dziale Urządzenia hodowlane
http://krolikarzpolski.pl...b007f148ecf7c8a

Pozdrawiam i życze powodzenia

wojtek1303 

Wysłany: 2010-08-09, 22:08   

niekupuj krolikow na targu, lepiej popytaj w okolicy i kup od kogos pewnego, a co do klatek, ja mam kilka klatek o wymiarach 100cm na 70cm mnie to wystarcza, ilosc klatek zalezy od tego ile krolikow masz zamiar miec, a o szczepionke pytaj u weterynarza niejest droga a naprawde warto zaszczepic

Odpowiedz do tematu